Fatty acid profile of Austrian dairy cow milk from Alpine pasture, continuous grazing, retail markets and intensive dairy cow production Print E-mail

Within the last years the nutritional value of food has become an important quality factor for consumers. In this context, the fat content and the fatty acid profile of food is often discussed. It is proven that certain fatty acids (omega-3, PUFA, CLA) have a positive impact on human health. These fatty acids can not be synthesized by the human body, but have to be consumed by food.

 

 

 

 

Project Manager: Dr. Margit Velik

Several studies have proven that dairy cow feeding (forage, concentrates, feed additives) had a major impact on milk fatty acid profile. Meat and milk, which is produced in gras based production sytsems has a considerably higher content of valuable fatty acids compared to intensive systems based an high contentrate and maize silage amounts.

In Austria, hardly any studies on fatty acids of milk have been published. The results of the present study support Austrian dairy companies to advertise the fatty acid profile of Austrian milk particularly at the international market. Moreover, the project provides information for consumers and helps to transport the value of extensive, low input milk production system form farmer to consumer.

In the present project, milk from about 10 Austrian Alpine pastures, a continuous grazing farm (organic farm Moarhof of AREC Raumberg-Gumpenstein) and an intensive dairy cow herd (conventional farm of AREC Raumberg-Gumpenstein) is analysed for its fatty acid profile. Furthermore retail milk from Austrian supermarkets is analysed for fatty acids. Main emphasis of fatty acids analyses are the unsaturated fatty acids (omega-3, omega-6, CLA poly unsaturated fatty acids).

Project aims

  • Description of the fatty acid profile (with emphasis on unsaturated fatty acids) of Austrian dairy cow milk, produced on Alpine pastures
  • Assessing the milk fatty acid profile of dairy cow milk from a continuous grazing farm in a mountainous area
  • Descriptive comparison of the fatty acid profile of pasture milk with intensively produced milk
  • Comparison of the fatty acid profile of Austrian fresh milk of different milk companies/labels provided in supermarkets
  • Highlighting the seasonal variation of the fatty acid profile of Austrian dairy cow milk from Alpine pasture, continuous grazing and supermarkets
  • Clarification to which extent Austrian milk of different production systems contributes to fulfill the demands of fatty acids, which are essential for the human body

Fettsäuremuster von österreichischer Alm-, Vollweide- und Regal-Milch sowie von Milch aus intensiver Produktion

2011 - 2012

Dr. Margit Velik
Alternative Rinderhaltung und Produktqualität

 

 Roland Kitzer Roland Kitzer
Alternative Rinderhaltung und Produktqualität
Priv. Doz. Dr. DI Andreas Steinwidder Priv. Doz. Dr. DI Andreas Steinwidder
Biologische Landwirtschaft und Biodiversität der Nutztiere
DI Marcus Urdl DI Marcus Urdl
Tierernährung
Dr. Margit Velik Dr. Margit Velik
Alternative Rinderhaltung und Produktqualität
 Johann Häusler Johann Häusler
Alternative Rinderhaltung und Produktqualität

only new Downloads, more you can find under research documentation [FODOK]

Weide und ihre Auswirkungen auf die Produktqualität Weide und ihre Auswirkungen auf die Produktqualität
Ausbildung zum Weidepraktiker
Filename: fodok_1_13234_weidepraktiker_kitzer_juli2013_neu.pdf
Filesize: 1,66 MB
Filedate: November 14 2013 02:38:06.
download
Fettsäurenmuster österreichischer Vollweide-, Alm-, und Trinkmilch sowie Milch aus Maissilage Fettsäurenmuster österreichischer Vollweide-, Alm-, und Trinkmilch sowie Milch aus Maissilage
12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität, Bonn
Filename: fodok_1_12151_poster_21294_velik_kompatibilit_tsmodus_.pdf
Filesize: 254,78 KB
Filedate: February 09 2013 02:37:55.
download
Fettsäurenmuster österreichischer Vollweide-, Alm-, Supermarkt-, Heu-und Maissilage-Milch Fettsäurenmuster österreichischer Vollweide-, Alm-, Supermarkt-, Heu-und Maissilage-Milch
Fachtagung für biologische Landwirtschaft 2013
Filename: fodok_1_13082_poster_21294_velik.pdf
Filesize: 793,77 KB
Filedate: October 09 2013 02:35:44.
download
Fettsäurenmuster von österreichischen Vollweide-, Alm- und Supermarkt- Milch sowie von Milch aus Maissilage-Ration Fettsäurenmuster von österreichischen Vollweide-, Alm- und Supermarkt- Milch sowie von Milch aus Maissilage-Ration
Tagungsband zur Fachtagung für biologische Landwirtschaft 2013
Filename: fodok_1_13081_velik_tagungsbeitrag.pdf
Filesize: 25,64 KB
Filedate: October 09 2013 02:35:43.
download
Fettsäurenmuster von österreichischer Vollweide-, Alm- und Trinkmilch sowie von Milch aus Maissilage-Ration Fettsäurenmuster von österreichischer Vollweide-, Alm- und Trinkmilch sowie von Milch aus Maissilage-Ration
Tagungsband 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Rheinischen Friedrich-Wilhelms-Universität, Bonn, 5.-8. Maerz 2013
Filename: fodok_1_12152_21294_velik.pdf
Filesize: 135,3 KB
Filedate: February 09 2013 02:37:55.
download
Fettsäuren als Qualitätskriterium für Alm-Milch Fettsäuren als Qualitätskriterium für Alm-Milch
Kärntner Almwirtschaftstagung, 5.4.2013, 9822 Mallnitz
Filename: fodok_1_12366_fetts_uren_als_qualit_tskriterium_f_r_alm_velik.pdf
Filesize: 385,41 KB
Filedate: April 13 2013 02:30:11.
download
Rind-Fleischqualität und Milch-Fettsäuren Rind-Fleischqualität und Milch-Fettsäuren
Science in School, LFZ Raumberg-Gumpenstein
Filename: fodok_1_12224_scienceinschool2013_neu.ppt_kompatibilit_tsmodus_.pdf
Filesize: 342,85 KB
Filedate: March 11 2013 17:58:04.
download
Milch-Fettsäuren als Qualitätskriterium für das Fütterungssystem Milch-Fettsäuren als Qualitätskriterium für das Fütterungssystem
40. Viehwirtschaftliche Fachtagung
Filename: fodok_1_12372_viehwfachtagung_velik_2013.pdf
Filesize: 588,82 KB
Filedate: April 13 2013 02:30:13.
download
Fettsäuren als Qualitätskriterium für Alm-Milch Fettsäuren als Qualitätskriterium für Alm-Milch
Almwirtschaftstagung
Filename: fodok_1_12365_almvortrag_april2013.pdf
Filesize: 281,15 KB
Filedate: April 13 2013 02:30:10.
download
Fettsäuremuster von österreichischer Alm-, Vollweide- und Trinkmilch sowie von Milch aus intensiverer Produktion Fettsäuremuster von österreichischer Alm-, Vollweide- und Trinkmilch sowie von Milch aus intensiverer Produktion
Dafne-Projektabschlussbericht Nr. 100694 im Auftrag des BMLFUW
Filename: fodok_1_11722_abschlussbericht_milchfs_neu.pdf
Filesize: 3,33 MB
Filedate: November 23 2012 11:22:28.
download